Škola futsala

01.07.2017 12:48

Blog Douga Reeda (4.): Futsal Dinamo – više od kluba

Sve kolumne, blogove i tematske tekstove objavljene na našoj web stranici možete pronaći OVDJE.

Futsal Dinamo će povremeno prenositi članke s bloga našeg bivšeg  prvotimca Douglasa Reeda (DougReedFutsal).

Ove sezone, cilj Futsal Dinama bio je osvajanje titule, ali izgubili smo u polufinalu od rivala Splita. Iako nemamo najveći budžet, znali smo da možemo pobijediti bilo koga ako odigramo dobru utakmicu, ali ovom prilikom nažalost nismo ostvarili svoj puni potencijal.

Klub će podignuti titulu prvaka i nastupati u Europi prije nego kasnije. Iznimno sam uvjeren u ovo zbog pristupa kojim se svi u klubu koriste. Prioritet je izgradnja institucije koja je održiva kroz strategiju stvaranja profesionalne strukture i važnog pozicioniranja u zajednici. Navedeno se ostvarivalo kroz razne promocijske aktivnosti, humanitarne posjete i utakmice, te događaje u zajednici koji su se odvijali kroz cijelu godinu.

Mnogi klubovi uspjeh na terenu traže kroz izdvajanje što je više moguće klupskih resursa na plaće igrača. Kratkoročno će time i ostvariti uspjeh, ali takav uspjeh je uglavnom privremen. Manjak profesionalne strukture i značaja u vlastitoj zajednici je uglavnom povezan s oslanjanjem na jedan izvor financiranja što može dovesti do neizvjesne situacije, jer ako taj izvor prestane s financiranjem, period uspjeha brzo završava i ništa ne ostaje iza toga. Ovakvih primjera u futsalu smo se nagledali kroz godine, a takva situacija otežava razvoj futsala.

Zbog toga Futsal Dinamo u vlasništvu svojih navijača nije važna organizacija samo u njegovoj lokalnoj zajednici već i u globalnoj futsal zajednici. Futsal Dinamo postavlja primjer kako postići dugoročni uspjeh. Dok god nemamo klubove s dugom prošlošću, dobro iskomuniciranom pričom prema javnosti i povezanošću s njihovom lokalnom zajednicom, futsal neće imati veliku praćenost.

Potpora koju Dinamu pružaju njegovi navijači je dokaz da je klub na pravom putu, bez obzira što je kluba nedavno proslavio tek peti rođendan. U samom početku, navijači su pratili klub iz prosvjeda prema upravi njihovog nogometnog kluba, ali situacija je otišla puno dalje od toga i danas oni zaista vjerno prate momčad na terenu. Na svakoj domaćoj utakmici stvara se nevjerojatna atmosfera zahvaljući navijačima koji pjesmom bodre svoj klub cijelu utakmicu. U drugim klubovima u kojima sam igrao, igraš zbog vlastite motivacije da dobro odigraš zbog svojih kolega, sebe i jer ti je to posao. U Dinamu iskusio sam nešto jedinstveno.

Kad igraš za instituciju za koju toliki broj ljudi ima duboko usađenu strast to ti daje motivaciju i značenje na jednom skroz drugom nivou. Njihova strast je zarazna i vrlo brzo se usadi u tebe. To je kao da igrate za jedan od najvećih nogometnih klubova na svijetu s navijačkom potporom kakvu oni uživaju. Dugujem puno navijačima i zahvaljujem im što su mi dozvolili ovo iskustvo. Nikad neću zaboravi radost igranja za Futsal Dinamo i ovo će biti jedan od najvećih trenutaka u mojoj karijeri.

Hrvatska je jedna od najjačih svjetskih futsal sredina i bilo je divno vratiti se igrati ovdje nakon par godina pauze. Svijest o futsalu u Hrvatskoj je velika. Svaki tjedan, naše utakmice su bile praćene u novinama s ocjenama igrača, jedna utakmica tjedno je bila prikazivana na televiziji i djeca i dalje igraju na ulici, podupirući veliku količinu prisutnog talenta.

Preporučam Futsal Dinamo svakome tko želi imati autentično i nezaboravno futsal iskustvo. Doveo sam u kontakt mnoge klubove, igrače i trenere s organizacijom zvanom FutsalWeek koju vode futsal entuzijasti, koji su sredili putovanja u Hrvatsku i od svih sam dobio odgovor da su imali jedno iznimno pozitivno iskustvo.

Sljedeće sezone neću igrati za Futsal Dinamo. Sljedeću godinu želim iskoristiti za daljnje studiranje kako bih bio spreman za sljedeću fazu moje futsal karijere. Ne želim isključiti moj povratak u momčad u budućnosti ako se ukaže prilika i okolnosti budu dobre. Ostat ću usko povezan s klubom i za sada ću biti navijač i član (svatko na svijetu može postati članom i dobiti pravo glasa, te mu se pošalje i članska majica za manje od 10 eura godišnje). Ovo definitivno nije zbogom već vidimo se ubrzo jer bit ću na tribinama za još jedan spektakl na Šalati u rujnu.

Hvala svakome u klubu, posebno osoblju iza kulisa koji posvećuju svoje vrijeme i znanje što čine klub ovakvim kakav je, sve iz svoje ljubavi za Futsal Dinamom.

Futsal Dinamo – to smo mi!

Tablica

 • MNK Split Tommy58
 • MNK Futsal Dinamo56
 • MNK Novo Vrijeme Apfel48
 • HMNK Vrgorac41
 • MNK Crnica30
 • MNK Square29
 • F.C. Nacional27
 • MNK Brod 03525
 • MNK Osijek Kelme25
 • MNK Alumnus25
 • MNK Uspinjača11
 • MNK Albona Potpićan ’985
Učlani se Postani punopravni član MNK Futsal Dinamo Zahtjev Povjerenici
Jedan član = Jedan glas

PLAVI SPONZOR

 

ZLATNI SPONZOR

 

SREBRNI SPONZOR

 

BRONČANI SPONZOR

 

TEHNIČKI SPONZOR

MNK Futsal Dinamo © 2014. Sva prava pridržana. E-ito.hr