Prva momčad

04.01.2019 11:33

Stručni stožer Dinama ove sezone čini dvojac sportskih psihologa!

Krajem prošle sezone stručni stožer Futsal Dinama pojačan je i trenerima koji se bave mentalnom pripremom sportaša. Sportski psiholozi specijalizirani za mentalnu pripremu sportaša Luka Škrinjarić i Sanja Petrić vrlo brzo su pokazali svoje znanje, a kakav je njihov doprinos dovoljno govori da je klub odlučio nastaviti suradnju i u aktualnoj sezoni.

Mentalni trening? Predstavite se...

Mentalni Trening je tvrtka u kojoj su zaposleni psiholozi koji se bave mentalnom pripremom sportaša ali pružamo podršku svima onima koji žele postići napredak, srušiti barijere, postati bolji, sretniji, zadovoljniji u onome čime se bave ili u svakodnevnom životu. Radimo individualno i grupnom, sa sportašima, trenerima a ponekad i roditeljima mlađih sportaša. Vjerujemo da svi koji su se barem rekreativno bavili sportom znaju što je trening - konstantno ulaganje truda, pomicanje granica, uvježbavanje, napredak. Slično je i s „glavom“; kao što sportaši treniraju tijelo, na isti način trenira se i mozak. Možemo napredovati u upravljanju svojim emocijama, možemo unaprijediti koncentraciju, biti uporniji ili usmjereniji u svojim ciljevima, postati samopouzdaniji. „Glava“ nije nešto što imamo ili nemamo već nešto na čemu se radi želimo li postići napredak. 

Uvijek volimo naglasiti da ne radimo s “ludim” sportašima :) već da pomažemo sportašima da ispune svoj puni potencijal i budu najbolji što mogu biti.

Kakva su iskustva, primjeri u inozemstvu kod sportskih momčadi koje primjenjuju mentalni trening?

Istina jest da je sportska psihologija u inozemstvu mnogo razvijenija nego u Hrvatskoj, no i to se mijenja. Trenutno nismo još na razini Njemačke u kojoj je donesena odluka da sportski psiholog mora biti prisutan u timu ne samo u Bundesligi već sve do klubova 4. lige. Kod nas je to nažalost još samo san, pa svega nekoliko klubova 1. HNL imaju stalno zaposlene psihologe u klubu. Cilj naše struke jest da jednog dana sportski psiholozi budu sastavni dio stručnog stožera kao što su danas to kondicijski treneri i fizioterapeuti. Dakako, timovi koji imaju sportske psihologe mogu ostvariti dodatan napredak u područjima koja se često zanemaruju, a ponekad su nažalost i dalje u zoni „tabua“.

Kakva su općenito vaša iskustva sa sportašima?

Naša iskustva su izrazito pozitivna. Gotovo svi sportaši veoma dobro reagiraju na rad sa sportskim psiholozima te kada ulože potreban trud vide se pomaci u njihovoj izvedbi. Dakako, radom na mentalnoj pripremi najviše će profitirati sportaši koji su otvoreni za nove stvari te ulažu potreban napor u svoju psihološku pripremu. Tada s vremenom možemo očekivati napredak i rezultate.

Što uključuje rad s Dinamom?

Rad s Futsal Dinamom uključuje prisustvovanje domaćim utakmicama i treninzima, potom rad s trenerima te grupni i individualni rad s igračima. To podrazumijeva sve ono u sjeni što se ne vidi na prvu, ali pridonosi napretku momčadi. Željeli bi naglasiti da je rad s trenerima jednako bitan kao i rad s igračima prve ekipe.

Pomogli smo momčadi da se nosi s tragedijom

Jeste li momčadi pomogli da se nose s tragedijom i pogibijom suigrača. Kako je to djelovalo na njih?

U to vrijeme smo radili s ekipom, taman smo zaključili sezonu te je i nas poprilično potresla tragedija koja se dogodila. Oskara nismo imali prilike upoznati, no Capi je uvijek bio najaktivniji sudionik naših radionica i želio je puno toga naučiti. S obzirom da smo i osobno bili potreseni, pomogli smo klubu u organizaciji krizne intervencije za ekipu kadeta koji su izgubili suigrača i trenera te ih stavili u ruke osoba koji su stručnjaci u tom području.

Što je po vama prednost kod igrača koje ste zatekli, a koje su mane? Na čemu više trebaju raditi igrači i treneri u Dinamu?  

Mislimo da su prednosti individualnost i način kako svaki igrač pridonosi ekipi. Stariji igrači imaju potrebno iskustvo, a mlađi svježinu. Zasigurno je najveća prednosti njihov angažman na treninzima i želja za pobjedama. Ono na čemu najviše radimo je zasigurno komunikacija te povezanost između igrača međusobno, ali i sa stručnim stožerom. Odradili smo već nekoliko radionica s njima te se veselimo nastavku i novim temama.

Sanja bi u Manchester Unitedu napravila čistku

Ima li neki domaći ili strani sportaš za kojeg mislite da su mu nužno potrebne usluge mentalnog treninga? Kako bi pristupili sportašu poput npr. Ivaniševića ili novijeg primjera čije raspoloženje ima utjecaja na rezultat?

S obzirom na trenutno stanje kluba kojeg fanatično prati, Sanja bi zasigurno voljela uzeti u ruke Manchester United i napraviti neku čistku tamo :) Ali šalu na stranu, postoji velik broj sportaša koji bi imao benefite od rada na mentalnoj pripremi. Mi smo do sada radili s preko 30-ak različitih sportova, individualnih i grupnih, stoga imamo široko iskustvo pružanja podrške u profesionalnom ali i rekreativnom bavljenju sportom.  Svaki sport je poseban, kao što je i svaki sportaš priča za sebe, zato nastojimo svoj rad prilagoditi pojedincu ili ekipi te pokušamo u suradnji s njim/a izvući maksimum potencijala. Tako ćemo nastaviti i s Futsal Dinamom :)

https://mentalnitrening.com

 

Matija Đulvat: „Donijeli su novu dimenziju u klub“

„Rad s Lukom i Sanjom je otvorio novu dimenziju nama kao trenerima u radu s momčadi i pokazao nam je koliko je bitna mentalna priprema igrača kako bi on u svakom trenutku mogao pružiti svoj maksimum. Testovi, razgovori i ideje koje su nam dali su jedna velika škola i veselim se daljnjem radu s njima i otkrivanju novih metoda koje će podići razinu koncentracije i mentalne snage svakog našeg igrača.“ kaže kapetan i predsjednik Futsal Dinama

Mićo Martić: „Pomažu igračima da svoje mogućnosti i trenerske zamisli provedu u djelo“

„Nema sumnje da uključivanje Sanje i Luke u stručni stožer polako daje rezultate. Ekipa je mirnija i zahvaljujući savjetima psihologa, radionicama, sastancima s njima uspijeva kanalizirati energiju na prave stvari.  Vjerujem da su savjeti koje stručni stožer daje igračima na taktičkom planu kvalitetni i dovoljno detaljni. Da isti padnu na plodno tlo u dobroj mjeri pomoći će nam nasi psiholozi. 

Isto tako Sanja i Luka pomažu mlađem dijelu ekipe da se lakše bori s tremom, pritiskom a starijem da manje iskusne igrače prihvati i pomogne u procesu njihovog napretka. Zajedno smo jači!“ o mentalnom treningu kazao je trener Mićo Martić.

 

 

Live score

Nema utakmice u tijeku
Powered by

Tablica

  • MNK Novo Vrijeme Apfel15
  • MNK Square10
  • MNK Olmissum9
  • AFC Universitas9
  • MNK Crnica9
  • MNK Alumnus Sesvete7
  • MNK Futsal Dinamo5
  • HMNK Vrgorac4
  • MNK Uspinjača – Gimka2
  • MNK Split1
Učlani se Postani punopravni član MNK Futsal Dinamo Zahtjev Povjerenici
Jedan član = Jedan glas

PLAVI SPONZOR

 

SREBRNI SPONZOR

 

BRONČANI SPONZOR

 

TEHNIČKI SPONZOR

               
MNK Futsal Dinamo © 2014. Sva prava pridržana. E-ito.hr